Un espai on compartir aquells poetes que m'agraden o descobreixo i que han format part de l'activitat mensual que organitzo amb el mateix nom que el bloc des del juny de 2012 a l'Ateneu Popular de les Corts, i on acompanyem la poesia amb una copa de vi de la terra de procedència de l'autor.

dilluns, 29 de maig del 2017

Mireia Calafell


Mireia Calafell (Barcelona, 1980) treballa a l’associació cultural ArtsMoved. Ha publicat Poètiques del cos (Galerada, 2006), Costures (Viena Edicions, 2010), i Tantes mudes (Perifèric edicions, 2014) obres per les quals ha rebut els premis de poesia Amadeu Oller (2006), el VIII Memorial Anna Dodas (2008), el Josep M. López Picó de Poesia (2009) i el Premi de poesia Benvingut Oliver (2014).

Al 2015, el poemari Tantes mudes ha estat reconegut amb el Premi Lletra d’Or. La seva poesia ha estat traduïda a l’anglès, holandès, castellà, àrab i portuguès.

Ha estat inclosa a les antologies Rebellie, Forked Tongues, Doce poetas catalanes contemporáneos, A luz nadadora. 9 poetas recentes de espressão catalã, Cançons de bressol, El poder del cuerpo. Antología de poesia femenina contemporánea i Pedra foguera. Antologia de poesia jove dels Països Catalans.

Al 2008, va ser convidada a formar part del projecte En tránsito promogut per l’Ambaixada d’Espanya a Abu Dhabi gràcies al qual va publicar un breu recull de poemes amb el títol Àlbum, traduït al castellà, anglès i àrab. Al 2012, ha estat escollida per la Societat Finlàndia-Espanya de Lappeenranta (Finlàndia) per a fer recitals a diferents ciutats fineses al llarg d’una setmana.

Ha recitat a diferents ciutats catalanes i espanyoles, així com a la Xina, Holanda, Argentina, Itàlia, França i Finlàndia. Actualment treballa en el recital audiovisual “Textures”, amb música de Miguel Marín i visuals de Sebastià Puiggrós i Elka Mocker.

En l’àmbit de la recerca, ha publicat diversos articles a revistes especialitzades i publicacions científiques. És codirectora, amb Meri Torras, de la col·lecció d’assajos breus “Los textos del cuerpo” i coeditora, amb Aina Pérez Fontdevila, del llibre El cuerpo en mente. Versiones del ser desde el pensamiento contemporáneo (UAB i EdiUOC, 2011). Amb Begonya Sáez i Isabel Segura, ha publicat el llibre Off the record. Representacions frontereres de la memòria històrica de les dones (EdiUOC, 2011).

LITERATURA

No t’ha besat i ha marxat amb pressa,
i ha arribat a casa, i ha encès l’ordinador,
i ha escrit no t’he besat, no t’he besat la boca
i ara què en faig jo d’aquest voler-te als llavis
.
En fa literatura. Només literatura.


NAUFRAGI

Pel canal obert que deixen les esquenes
baixa com l’aigua el temps de les promeses.
Dormiu i no veieu desfilar els verbs
–còdols que desemboquen a altres mars–:
veureu, fareu, tindreu, viureu, sereu.
No us ho pensàveu, no ho esperàveu,
però el cabal del desencís ha anat pujant
i al llit, sou el que éreu: una parella
que ja no es mulla i va al revés, en desacord,
desfent l’amor, apassionadament.


I

I si no ens en sortim perquè és massa complicat
pensar per dos després de temps d’estar tant sola.
I si al final arriba quan ja és tard per començar
altra vegada, encara una altra.
I si em desordenes, i si te’m menges,
i si fas que em perdi en el teu cos així,
com ara, com ara que alguna cosa has fet
perquè de sobte em senti cridant-te a cau d’orella
i què, i què si.
Al principi ens ha explicat que ens llegiria poemes dels seus tres llibres per ordre i al final si hi ha temps d'inèdits. Abans de començar ha volgut saber quin motiu ens ha dut a l'acte i la Marta ha explicat que li havia agradat molt "Pistes" i volia conèixer més la seva obra.

Poc a poc ens explica aspectes curiosos dels poemes com per exemple que "Habitació 118" està relacionat amb la Mireia Vidal-Conte, i que el primer vers el va agafar de l'Evangeli de Sant Joan "Al principi fou la paraula" i ella ho canvia per "...la cicatriu".
Els dos últims llibres tenen com a base la moda "costures" i "mudes" i, a més, cadascun està dividit en parts: la categoria gramatical de la paraula, la relació amb la moda i finalment en relació amb l'amor o el desamor.
Llegeix per buscar excuses per escriure, d'aquí surt el poema "Les balenes". Però no escriu per experiència encara que en algun moment un fet l'agafa com a excusa.
En aquest sentit per ella el desplaçament és important i necessari per poder escriure ja que estàs en disposició d'acollir idees.

Hem acompanyat l'acte amb un Abadal 2016 DO Pla de BagesL’art del cupatge a la recerca de noves sensacions. Sinergia d’estructura, exotisme i identitat. Blanc de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Picapoll i Macabeu. Maceració en fred i criança sobre lies: expressió varietal i volum a la boca. Blanc complex que admet guarda i evolució a la copa. Varietats: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Picapoll, Macabeu. Temperatura de Servei: 8-10ºC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada