Un espai on compartir aquells poetes que m'agraden o descobreixo i que han format part de l'activitat mensual que organitzo amb el mateix nom que el bloc des del juny de 2012 a l'Ateneu Popular de les Corts, i on acompanyem la poesia amb una copa de vi de la terra de procedència de l'autor.

divendres, 20 de desembre del 2013

August Bover - Cloc! i altres sons

August Bover (Barcelona, 1949) és doctor en Filologia Romànica (Catalana), ha estat investigador a les universitats de Saskatchewan (Canadà) i de Califòrnia a Berkeley (EUA) i professor visitant a les universitats de Càller (Sardenya) i Perpinyà, i ha exercit com a docent de literatura al Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, d'on és catedràtic emèrit. Ha publicat nombrosos llibres i articles, bàsicament sobre la literatura catalana de l'Època Moderna –com ara les antologies de la poesia de Pere Serafí (1987 i 2005)–, la cultura catalana de Sardenya –Sardocatalana. Llengua, literatura i cultura catalanes a Sardenya (2007)– i l'obra de Josep Sebastià Pons –Antologia poètica (1986), Teatre (1990) o la biografia d'aquest autor (1990). Fou secretari tècnic de la Comissió de Lectorats de Català a les universitats de l'estranger (1988-2002) –integrada per la Generalitat de Catalunya i el Consell Universitari de Catalunya–, codirector de la Catalan Review (1995-2009), autor del Manual de catalanística (1993); és vicepresident de la Federació Internacional d'Associacions de Catalanística i president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura. 

Els seus poemes es troben en antologies i volums col·lectius –com ara Poesia al carrer. Haikús i tankas (Olot: Biblioteca Marià Vayreda, 2002), Llums i ombres del temps. Abecedari coral (Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2003), El llibre de les odes (Olot: Associació l'Au Cal·ligràfica, 2005) o Long Island Sounds Anthology (Nova York: The North Sea Poetry Scene Press, 2011) i en revistes poètiques internacionals –com ara la publicació gal·lesa The Seventh Quarry–, ha efectuat lectures poètiques –com per exemple al Festival Primavera Poètica, de la Garriga, a l'Espai Mallorca, de Barcelona, al bar Es Pinzell, de Palma (Mallorca), al Claustre de Sant Francesc, de l'Alguer, i a la Universitat de Càller (Sardenya), al Dylan Thomas Centre, de Swansea (País de Gal·les) o al Salem Athenaeum, de Salem, Massachusetts (EUA)– i la seva obra –de vegades en col·laboració amb artistes plàstics com Salvador Alibau, Pere Brull Carreras o Pere Capellà, o el fotògraf Toni Vidal– comprèn els llibres següents:En pèlag d'amor (1999), L'hivern sota el Cadí (2001), Mojave (2006), Terres de llicorella (2007) i Cloc! (2011). Ha estat traduït a l'alemany, l'anglès, l'espanyol, el francès, l'italià i el japonès. 

És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. 

Extret de escriptors.cat

Plany per Cala Llonga 

Del teu areny, en vam fer un paradís 
limitat per la mar i les savines. 
Tots els nostres somnis adolescents 
corrien descalços damunt la sorra. 
Gaudíem del bres de totes les ones, 
teníem el do de totes les llengües, 
fruíem dels sentits a flor de pell. 
I, tenyits de sol i amarats de lluna, 
crèiem que els temps estaven canviant... 

Ara els meus records jeuen sota tones 
de ciment, vora la mar ultratjada. 

D'En pèlag d'amor, 1999

Elogi del triftong

Tant se val si no ho creieu
però us cal estar a l’aguait
i dur el velam amb la guaira
sempre que el canal creueu.
Arreu els aguaitadors
de dia i de nit aguaiten,
fins i tot si els encreueu.
Ho sabreu quan feu la guaita,
si és que mai heu de guaitar
per damunt dels murs d’Alguaire.

August BOVER, Cloc!, Arola Editors, 2011

Malsons d'un somiatruites malaguanyat

Era un espiadimonis,
algun estiracabells
o potser un escanyapolls
que, alallarg, sobrevolava
girasols caragirats?
L'arrencaqueixals deixava
palplantat, bocabadat.
Bufanúvols galtaplè,
un pescallunes, ullcluc,
gerent d'algun plats-i-olles
i més d'un vetesifils,
resolia trencaclosques
enfilat al parallamps.
I, al bell mig d'un trencacolls,
un arlot lletraferit,
poca-solta, llepafils
i editor de capicues,
encalçava, esmaperdut,
l'inquiet saltamartí
besnét d'escurabutxaques...

August BOVER, Cloc!, Arola Editors, 2011







El primer cop que vaig contactar amb l’August Bover em va preguntar, la poesia d’un autor o la meva? Ostres! Mea culpa de no investigar una mica i saber que ja havia publicat poesia!
Com heu pogut veure primer va preferir donar-nos a conèixer Josep Sebastià Pons, però el segon cop ja va venir a presentar-nos el seu darrer llibre Cloc! que presenta en un espectacle titulat, “Cloc! i altres sons”.
Per saber-ne les necessitats tècniques vaig anar a veure’l a Ripoll al Festival Exquisits. Em va encantar!
Una poesia molt didàctica, propera i amable. I automàticament vaig pensar que m’havia de comprar el llibre així el podria utilitzar a les classes amb els alumnes de secundària.
Quan el vaig tenir a les mans em vaig endur una altra sorpresa, el pròleg d’en Màrius Serra! I no un pròleg d’amistat, sinó un escrit amb una intenció i declaració de principis encertadíssima.
Bé, quan van venir a les Corts l’èxit va ser aclaparador i a tothom li va encantar l’espectacle “Cloc! i altres sons” acompanyat de la violoncel·lista Eulàlia Ara.

Aprofitant que una part de l’espectacle ens endinsa a les terres del Priorat vam acompanyar l’acte amb el vi del celler Terres de Llicorella, exquisit, intens i de color negre viu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada